Hur hittar man kärleken online? 10 smarta tips!

Nätdejting är ett bra sätt att träffa nya människor och med lite tur så kan det bli något alldeles speciellt. Största risken med att dejta online är dock att det blir en för konstruerad situation och att du, även om du träffar fantastiska människor, inte lyckas tända den där gnistan. Att det blir mer som en arbetsintervju än en dejt… Här är några tips för att lyckas bättre med dejtandet och kanske få kärleken att spira!

En lyckad dejt

 

 1. Ha realistiska förväntningar och se det som ett kul sätt att träffa nytt folk
  Att hålla sina förväntningar på en sund nivå är a och o inom nätdejting. Var medveten om att det stora utbudet omedvetet kan få dig att höja dina krav. Försök se bortom bara utseende och lär känna dina dejters personlighet. Se till att ha kul och ”go with the flow”. Det är ju inte helt fel att träffa en medmänniska över en öl, även om det kanske inte slår gnistor. Undvik att tänka på ert möte som en regelrätt dejt, se det som en kul möjlighet att prata lite mer fokuserat med en ny människa.
 2. Våga presentera dig utförligt, originellt och lura inte betraktaren!
  Lägg ner lite tid på att skapa en kul och verklighetstrogen profil. Det är normalt att ha bilder där du ser bra ut, men skapa inte någon superversion av dig själv, visa upp ditt alldagliga jag också, annars gör du dig själv en otjänst. Du kommer få gå på massvis av dåliga dejter, där din dejt är besviken (och det är trist att bli dissad). Försök undvika de vanliga klyschorna och krydda gärna med någon form av ”cliffhanger”, något som väcker nyfikenhet och som läsaren vill ha svar på. Är du dejtingsidan för att hitta någon att skaffa barn med eller vill du mest ha en sexpartner? Var tydlig med vad du söker.
 3. Mejla inte alla, utan försök vara selektiv och speciell
  När du kontaktar personer på sajten/appen se till att du har läst hela deras profil först och skriv gärna mer än en mening, men inte mer än ett fåtal meningar. Visa att du är genuint intresserad och var trevlig. Det är bättre om du fokuserar på ett fåtal guldkorn än att spamma ut samma sak till många. Chanserna att du får svar ökar markant med en välgrundad öppningsfras. Kan man gilla bilder eller liknande så är det förstås ett sätt att testa den andras intresse, vilket kan vara ett första steg, men inget slår ett personligt meddelande.
 4. Prata inte för länge online
  När du hittat någon som verkar intressant, undvik att prata för länge så att ni mer eller mindre tömmer ut alla uppenbara ämnen. Säkerställ att personen verkar lämplig att dejta och föreslå sedan ett spontant möte (gärna kort, läs mer om säkra dejtingtips här). Då har ni mer att prata om när ni kommer ut på dejt och skulle det inte kännas rätt så har du inte ”slösat bort” för mycket tid.
 5. Tänk på att upprätthålla spänningen, var lite mystisk, men inte skum…
  När du umgås på nätet eller på dejterna så kan det vara bra att tänka på att nätdejtingens upplägg har en tendens att vara lite osexigt. Av någon anledning verkar pirr lättare uppstå om det finns ett visst mått av spänning och oförutsägbarhet inblandat. För att skapa detta på dina nätdejter så kan det vara smart att undvika att berätta allt om dig själv direkt och att göra lite udda saker tillsammans (kanske inte på första dejten dock). Var dock medveten om att det är tunn linje mellan mystisk och skum!  ;)
 6. Undvik att dejta för många parallellt, fokusera
  För din egen hälsa och för att minska förvirringen så rekommenderar vi inte att du dejtar flera personer parallellt. Det är normalt att ha ett antal trådar på gång samtidigt, men när du väl träffar någon så gör du säkrast i att sätta de andra spåren på paus. Både för dig och din dejts skull. Det farliga med nätdejting är att det alltid kommer att kännas som att det finns bättre fiskar i sjön och att det kan bli svårt att känna sig helt nöjd. Ha i bakhuvudet att det finns flera studier som visar att människan gör sämre val och är mindre nöjd med sina val om det finns ett stort utbud…
 7. Gå sakta fram när ni dejtar
  Det är absolut inget fel att ha sex på första dejten om allt känns rätt, men oftast är det inte det smartaste tillvägagångssättet. Vad som är rätt för dig och din dejt vet förstås bara ni, men för att dejta säkert och för att ge känslorna en chans att växa fram så brukar det vara bra att ta det lite varligt.
 8. Ärlighet varar längst
  Undvik att ljuga och undanhålla information. Vissa saker bör du möjligen ligga lite lågt med i början, men skapa inte onödiga problem genom att ljuga, även om lögnerna kan kännas vita i sammanhanget. Har du gått på några dejter och känner att du inte är intresserad? Våga berätta det (på ett fint sätt) och tillämpa inte ”ghosting” där du plötligt försvinner från radarn.
 9. Ansträng dig lite och våga visa värme och känslor
  Känner du att är genuint intresserad? Var inte rädd för att visa dina känslor. Det finns förvisso mycket som tyder på att ”spela sval” initialt kan höja intresset, men är du intresserad på allvar så rekommenderar vi att du är öppen och varm, dock utan att verka ”klängig” eller desperat. Det är sexigt när någon vågar öppna sig och visa ett genuint intresse! Tänk dock på att behålla en viss mysticism och integritet. Det bör inte verka som att du är alltför ”lättvunnen”.
 10. Lita på din magkänsla
  Förr eller senare så kommer du till en punkt där du måste bestämma om ni ska gå vidare eller avveckla (oftast redan efter en eller två dejter). Vi rekommenderar att du fortsätter träffa din dejt så länge din ”magkänsla” säger att du är sugen på att ses. Känns det mer som en plikt eller lätt jobbigt så kanske det inte är rätt.

 

Dejtingkollen

En kommentar

 1. Saker som jag tänkt på:
  – Fundera noggrant på vem du verkligen är och förmedla det i din presentation (och please, alla gillar att resa…). Undvik dock att få det att påminna om ditt CV.
  – Ha fler än en bild på dig själv, några som visar dig i en snygg pose, men även några alldagliga. Viktigt att du också visar upp din kropp (påklädd). Utan bilder har du ingen chans, men de får inte var för skönmålande heller.
  – Skriv inte ”om du undrar något så är det bara att fråga”. Det är ingen som undrar något, för du upplevs bara som tråkig.
  – Ha självinsikt och rimliga förväntningar! Visst, du söka efter killar som är över 180 cm, har en master från Handels, är vältränade, osv, men var öppen för att också ge andra en chans.
  – Håll meddelandena lättsamma, men också personliga. Fraser som ”Vad har du gjort i helgen?”, ”Har du en bra sommar?”, ”Läget?” kan vara ok ibland, men risken är att du väljs bort till förmån för roligare frågor. Fråga hellre något om presentationen, då är det större sannolikhet att hen svarar (efter att hen varit inne på din presentation och sett att du ser trevlig ut).
  – Skippa alla hintar om sex, det känns bara ofräscht.
  – Se upp med personer som är lite för på, t.ex. besöker din presentation 30 gånger eller fortsätter skicka mail även när de inte får svar.
  – Om personen söker någon mellan 28 och 38 år så kan du fortfarande ta kontakt om du ligger nära det åldersspannet, men inte om du är över typ 45 år. Bor ni i olika delar av landet krävs det också något extra för att motivera ditt kontaktförsök.
  – Om du hittar någon som verkar intressant och som du får en god känsla för när ni skriver – bestäm träff tidigt. Det är slöseri med tid att maila fram och tillbaka för länge och ni riskerar att döda spänningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.