Hur dejtar man säkert? 15 bästa tipsen!

Nätdejting är ett alldeles utmärkt sätt att lära känna nya människor, kanske kan det bli en partner, kanske en vän, eller bara ett trevligt samtal. Generellt skulle vi vilja säga att svenskarna är lite dåliga på att dejta och att det dejtas för lite ute i stugorna. Men det sagt så ska man dock inte glömma bort att vara lite försiktig. Nedan listar vi våra 15 bästa tips för att dejta säkert.

Bar date

En bra miljö för en trivsam (och säker) dejt

 1. Skapa en e-postadress för syftet
  Om du vill vara på säkra sidan så skapa en e-postadress som du använder för nätdejting. Delvis för att du kanske inte vill ge bort din normala e-post till dejtingföretaget, men också ifall något oväntat skulle hända med den. Det har ju till exempel hänt att dejtingsidor blir hackade. Många sajter erbjuder inloggning via Facebook eller liknande plattform. Det är oftast ingen fara i sig, men har du inte väldigt bra koll på vilken information som du delar på Facebook och hur ställer in appars rättigheter till ditt konto så skulle vi ändå rekommendera e-postinloggning.
 2. Håll kommunikationen till sajten
  Undvik att byta kommunikationsform till e-post, Facebook eller annan chatklient. Delvis för att du på så sätt blir lättare att efterforska och oftast röjer din identitet, men också för att du då lämnar dejtingtjänsten och de säkerhetsanordningar som normalt finns på plats på en bra dejtingsida/app.
 3. Blockera problematiska användare
  Om någon verkar misstänkt eller stör dig, blockera genast användaren. Vid överträdelser så bör du även se till att anmäla personen till dejtingsidan, så blir det lättare för dem att vidta åtgärder.
 4. Visa inte för privata bilder
  Undvik att visa alltför utlämnande bilder på dig själv, som skulle kunna missbrukas av någon. Detta gäller inte bara på dejtingsidan utan även i andra nätsammanhang också, som på Facebook eller Instagram. Se över dina privacy-inställningar för sociala media.
 5. Var misstänksam om någon snabbt blir för personlig/engagerad
  Det är bra att prata ett litet slag på nätet innan ni ses (dock inte till överdrift). Om du märker att din nya vän väldigt snabbt blir oväntat förtrolig eller engagerad, redan innan ni ens har setts, så bör du se det som en varningssignal.
 6. Delge aldrig uppgifter om dig
  Ge inte ut uppgifter kring din identitet, ditt telefonnummer, ditt kortnummer eller ditt bankkonto. Många skickar sitt telefonnummer innan en dejt, och det kan förstås vara praktiskt, men tänk på att du då också ger möjlighet för den andra att kontakta dig även om du inte vill det senare. Vi föreslår att du håller kommunikationen till sajten fram till första dejten.
 7. Skicka eller ta aldrig emot pengar
  Pengar och dejting ska hållas åtskiljt (förutom att betala till tjänsten förstås). Skicka ALDRIG pengar till någon du inte träffat, vad ursäkterna än må vara. Ta heller aldrig emot pengar till ditt konto, hur lockande det än må vara.
 8. Ring innan om du är lite tveksam
  En del gillar att prata med en potentiell dejt innan själva mötet. Det kan vara ett bra sätt att ytterligare bilda sig en uppfattning, särskilt om man inte bor så nära varandra. Försök undvika att ringa med din telefon, utan använd helst en nättjänst för samtalet. Skapa ett särskilt konto på till exempel Skype för syftet och ring från det. Finns möjlighet att prata med video så är det ett bra sätt att bedöma seriositeten, en scammers webbkamera är som regel ”trasig”, men samtidigt finns det förstås risk att ni bägge ser lite glåmiga ut ;)
 9. Snoka lite om den andra…
  Om din dejt är smart så har hen kanske inte lämnat så många möjligheter för dig att snoka lite. Men om så inte är fallet så skadar det inte att kolla upp personen, åtminstone i de fall du är osäker på om den andra har hederliga syften. Kolla hur många vänner hen har i olika sociala media, vad som postats, ta en skärmdump av dejtens bilder på sajten och se om du kan hitta dem någon annanstans med en bildsökning. Detta är oftast ett bra sätt att avslöja en scammer med falsk identitet.
 10. Inkonsekvent information/kommunikation
  Var vaksam på om din flört inte är konsekvent. Det kan vara att profiluppgifterna inte riktigt stämmer, att bilderna inte ser ut att vara från landet där hen borde befinna sig eller kanske inte ens är på samma person. När ni kommunicerar är det vanligt att bedragare har svårt att hålla koll på vad ni tidigare pratat om och att språkförmågan har en tendens att bli allt sämre. Om det rör sig om person som främst är ute efter en tillfällig relation så brukar hen ha flera konversationer igång samtidigt och kan få lite svårt att skilja på dem eller engagera sig fullt ut i varje tråd.
 11. Dejta på en offentlig plats
  När du har kommunicerat tillräckligt länge för att ha fått en bra känsla för din kommande dejt så är det bra att ses på riktigt. Det är egentligen först då som ni kan veta om det kan bli något. Se dock till att ni bestämmer dejt på en offentlig plats som du känner dig trygg med och åk både dit och hem på egen hand.
 12. Håll första dejten kort och gärna med en bestämd sluttid
  Första dejten ska främst vara för att bedöma om det finns en gnista och skapa en vilja att ses igen. Både känslomässigt och säkerhetsmässigt så är det bra om du redan innan ni ses bestämmer en sluttid, som ni också håller på. Säg att du gärna ses en timma för ett glas, men att du sedan ska vidare på en middag eller liknande. En vit lögn som må vara ok (i övrigt så bör du till varje pris undvika att ljuga till för din dejt eftersom det kan få dåliga konsekvenser på flera sätt).Ett kort möte är tillräckligt för att ge en första känsla och andra dejten blir lättare om ni inte tömmer alla samtalsämnen direkt. Verkar din dejt vara en skummis har du ett giltigt förfall efter en timma. Du hinner heller inte bli för full och tappa omdömet ;)
 13. Meddela en vän att du ska på dejt
  Berätta alltid för någon vän eller liknande att du ska på en dejt. Är du osäker så fråga gärna din vän hur hen bedömer personen utifrån er kommunikation. En del brukar ordna så att vännen skickar ett mess eller ringer efter några minuter på dejten, för att bekräfta att allt är bra eller ge en möjlighet att dra en ursäkt för att lämna.
 14. Lämna inte din drink eller mat utan uppsikt
  GHB (gamma hydroxybutyrate) eller Rohypnol är exempel på två luktlösa, färglösa droger som kan få dig desorienterad eller medvetslös och som använts för att begå våldtäkter. Alkohol kan förstärka deras effekter. Konsumera därför endast mat eller dryck som du ser när den serveras och gå inte på toaletten med en halvdrucken drink (och ta med din plånbok).
 15. Din dejt är en främling, även efter första dejten
  Glöm inte att din dejt bör ses som en främling även efter första dejten. Försök undvika att släppa alltför mycket information om dig själv och ta det försiktigt även efter flera dejter. Det tar tid att lära känna en människa och bedragare kan oftast vara mycket skickliga. Oärligare avsikter kan vara svåra att se direkt, så var på din vakt, utan att gå till överdrift förstås. Du får lita lite på din magkänsla.

Många av ovanstående tips gäller egentligen inte bara för nätdejting. En person som du träffar på krogen är ju också en främling som det tar tid att bedöma och bekanta sig med. Trots alla dessa försiktighetsåtgärder så hoppas vi att du inte blir avskräckt, utan vågar träffa nytt folk. Nästan alla därute är ju trots allt hederliga och härliga människor som vill träffa någon att bli kär i. Med dessa råd i bakhuvudet så tror vi att du kommer vara en bra och säker dejtare!

Dejtingkollen

2 kommentarer

 1. Varför tar inte upp att en del dejting-sajter har ”fiktiva profiler”? Alltså profiler på personer som egentligen inte finns i verkligheten. Syftet är att få oss dejting-sugna att interagera med de ”fiktiva profiler” och dra in intäkter till de som driver dejting-sajten. Dessa ”fiktiva profiler” kan aldrig träffa i verkligheten.

  Expressen hade en artikel om ”fiktiva profiler” i januari 2017. Googla på ”Christoffer får betalt för att låtsas vara kvinna på dejtingsajter”

  • Hej Dennis,

   Det stämmer bra att det kan vara så. Till exempel har Ashley Madison påträffats med en databas som till stor del bestod av ”fembots” och det finns misstankar om att många av de etablerade premiumsajterna använder sig av liknande knep. Vi pratar om detta i denna artikel http://www.dejtingkollen.se/bland-bedragare-och-sol-och-varare/ men tyckte inte det var så relevant på temat hur man dejtar säkert.

   Mvh,
   Dejtingkollen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.